Creëer verhalen voor de toekomst…

Het mooie boerenleven
Geen Brabant zonder weilanden, akkers, stallen en boerderijen met een erf. Hardwerkende boeren en boerinnen zijn onlosmakelijk met onze streek verbonden. Het Boerenbondsmuseum in het Brabantse dorp Gemert laat zien hoe het boerenleven rond 1900 eruit zag. Een klein dorp is bijna compleet nagemaakt. Je treft er twee originele boerderijen, waarvan één een op handkracht gedreven zuivelfabriek betreft.

Het hedendaagse Brabant
Je hebt het vast al begrepen: de provincie Noord-Brabant is uiterst veelzijdig. Naast de boerenbedrijven en landerijen vind je er uitgestrekte natuurgebieden, bruisende steden en schilderachtige dorpjes. Je treft er talloze fraaie kastelen en burchten aan, kronkelende riviertjes en goed bewaarde molens. De steden staan bekend om hun gezelligheid en de uitstekende keuken, veelal gebaseerd op eerlijke en smakelijke streekgerechten. Het kamperen op een boerderijcamping of mini camping, verblijf op een vakantiepark, in een B&B of hotel in Noord-Brabant staat garant voor een onvergetelijke tijd. Proef het verleden, ervaar het heden, creëer verhalen voor de toekomst. Kom gauw de mooie Brabantse Juweeltjes ontdekken

 • De Meierijsche Museumboerderij

  Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het echte Brabantse boerenleven er vroeger uitzag? In de Meierijsche Museumboerderij ontdek je hoe er geleefd, gewoond en gewerkt werd op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930.

  De Meierijsche Museumboerderij
 • Natuurcentrum De Maashorst

  Natuurcentrum De Maashorst is absoluut jouw bezoek waard. Het is gevestigd in een monumentale boerderij die alleen al de moeite van het bekijken waard is. Het binnen- en buitenterrein vormen samen een tentoonstelling over de Maashorst. Het centrum is start- en informatiepunt voor veel natuurgerichte activiteiten. Begrijpelijk, want je komt er ogen en oren tekort en raakt er nooit uitgekeken.

  Natuurcentrum De Maashorst
 • De Kilsdonkse Molen

  De Kilsdonkse Molen verdient zeker jouw bezoek. De ene molen is de andere niet, en deze molen is werkelijk uniek in zijn soort. Watervluchtmolens zoals de Kilsdonkse Molen komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in Europa uiterst zeldzaam. 

  De Kilsdonkse Molen
 • Kasteel Heeswijk

  Iedere zondag om 10:30 uur organiseert Kasteel Heeswijk een Landgoed-Rondleiding. Volg de gids en ontdek het landgoed van Kasteel Heeswijk in alle jaargetijden. 

  Tijdens deze rondleiding neemt een gids je mee voor een rondleiding langs de buitenkant van Kasteel Heeswijk en het landgoed. Jong en oud wandelt met de gids langs de prachtige burcht, boerderijen die vroeger eigendom waren van de baron, de voormalige moestuin en kassen, de prachtig gerestaureerde lanen en de replica van de motte van Kasteel Heeswijk.

  Kasteel Heeswijk
 • Kasteel Tongelaar

  Midden in het natuurrijke landschap nabij Mill prijkt Kasteel Tongelaar. Op deze heerlijke plek kun je op allerlei manieren genieten, er is namelijk genoeg te ontdekken. Dompel je onder in de historie van het kasteel, geef er een groot feest of ga op ontdekkingstocht over het landgoed. 

  Kasteel Tongelaar
 • Vrijstaat Land van Ravenstein

  Tussen het jaar 1200 en 1800 vond je in het noordoosten van Hertogdom Brabant het 'Land van Ravenstein'. Vanaf 1360 is het Land van Ravenstein een vrijstaat. In dit stukje soeverein land aan de meanderende Maas heerste godsdienstvrijheid. Het werd namelijk niet bestuurd door de Republiek der Verenigde Nederlanden maar door machtige Duitse vorstenhuizen.

  Vrijstaat Land van Ravenstein
 • Abdij van Berne

  Ouderwets lekker bier verkrijgbaar bij de Abdij van Berne

  De Abdij van Berne is het oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. In 1134 werd het door ridder Fulco van Berne gesticht in het plaatsje Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern. Vanaf het begin werd er bier gebrouwen, want dat was veiliger dan water drinken.

  Abdij van Berne

Meer Brabantse Juweeltjes tussen Den Bosch en Nijmegen?

Wil jij meer bijzondere locaties tussen Den Bosch en Nijmegen ontdekken? In het overzicht vind je nog veel meer Brabantse Juweeltjes.

Bekijk het overzicht