Abdij van Berne

De Norbertijner Abdij van Berne werd in 1134 opgericht. Hiermee is het de oudste nog bestaande kloostergemeenschap in Nederland. In de abdij wonen ongeveer 20 broeders, zij zijn voor het grootste deel werkzaam in de parochies in de buurt van de abdij.

Tijdens de tachtig jarige oorlog werd de abdij geplunderd en in brand gestoken, de kloostergemeenschap is toen uitgeweken naar Vilvoorde. Na het herstel van het katholicisime in Nederland werd  het bestaansrecht van de abdij door Koning Willem l bevestigd. In het midden van de 19e eeuw werd het kloosterleven hervat.

De abdij organiseert concerten, retraites en themaweekenden. Maar hetgeen de abdij het meest bekend mee is, is het Berne Abdijbier. Vanaf de beginjaren van de kloosterorde werd er al bier gebrouwen en vanaf 1634 gebeurde dit in een brouwhuis. Nu kun je er terecht voor een bierrondleiding die afgesloten word in het proeflokaal. Naast een brouwhuis beschikt de abdij over een prachtige abdijtuin en een inspirerende boekhandel. 

Ontdek de rijke historie van de prachtige abdij en proef het eeuwenoude Berne Abdijbier.

bezoek de abdij van berne

berne abdijbier

Op de Abdij van Berne wordt al eeuwenlang Berne Abdijbier gebrouwen. Vanuit het proeflokaal worden er dagelijks bierrondleidingen gegeven, de rondleidingen worden uiteraard afgesloten met een proeverij. Ontdek het brouwproces en de smaak van dit heerlijke abdijbier. 

boekhandel berne

Rond 1920 startten de norbertijnen van de abdij met de productie van hun liturgische uitgaven in een eigen drukkerij. Via hun eigen boekhandel konden zij hun religieuze boodschap zelf uitdragen. De boekhandel is nog altijd specialist op het gebied van spiritualiteit. Ontdek het brede aanbod aan boeken en heerlijke streekprodcten bij Boekhandel Berne. 

Ontdek wat je te wachten staat - Bekijk de video en kom gastvrij ontdekken

Proef het Berne Abdijbier - Laat je inspireren en bezoek het proeflokaal